EYOC 2022 – zlatá medaile pro Honzu Strýčka

Letošní mistrovství Evropy dorostu v orientačním běhu se uskutečnilo ve dnech 2. až 4. července v okolí maďarského města Salgótarján, které se nachází poblíž hranice se Slovenskem. Na pořadu byly tři závody – v sobotu klasická trať, v neděli sprint v městské zástavbě a v pondělí štafety. Na startu byli závodníci ze 29 evropských států a navíc z Austrálie, Nového Zélandu, Izraele, Kanady a Turecka. Výkonnostně silné skandinávské země Norsko a Švédsko obsadily jen kategorie staršího dorostu, závodníkům Ruské federace a Běloruska nebyl start umožněn. V kategoriích individuálních závodů startovala zhruba stovka běžců, ve tříčlenných štafetách soutěžilo 25 až 30 států.

Celkem se bojovalo o 12 sad medailí. Nejvíce jich získali reprezentanti České republiky, a to 3 zlaté, 5 stříbrných a 2 bronzové. Druhé domácí Maďarsko mělo o jednu stříbrnou a jednu bronzovou medaili méně. Třetí v pořadí národů skončilo Švýcarsko se 2 zlatými a 5 bronzovými medailemi. Po jednom vítězi některého z vypsaných závodů měly Finsko, Litva, Švédsko a Španělsko.

Čeští reprezentanti ovládli kategorii mladších dorostenek na klasice (Kateřina Doušková) a štafety mladších dorostenek a staršího dorostu. Kateřina Doušková z oddílu Tesla Brno se stala nejúspěšnějším účastníkem mistrovství. Při každém startu získala medaili a celkem to byly dvě zlaté a jedna stříbrná. Dvě bronzové medaile si odváží z Maďarska mladší dorostenec Tomáš Kučera z brněnských Žabovřesk z klasického závodu a ze štafety. Tato štafeta mladšího dorostu byla tvořena výhradně členy oddílů Jihomoravského kraje, kromě Tomáše Kučery v ní běželi Ondřej Brosch z Radioklubu Blansko a finišman Jan Štěpánek z Tesly Brno. K vítězství štafety České republiky v kategorii staršího dorostu výrazně přispěl na posledním úseku Jan Strýček z oddílu První brněnská, který na svém úseku navýšil odstup od štafety na druhém místě z necelých 2 na téměř 4 minuty.

V šestnáctičlenném reprezentačním týmu měl Jihomoravský kraj 5 zástupců, z nichž každý si ze šampionátu odvezl alespoň jednu medaili. V porovnání s velmi úspěšným loňským rokem získali závodníci z České republiky ještě o dvě medaile více a více jich také vybojovali v konkurenčně silnějších kategoriích staršího dorostu.

Pro DENÍK napsal Karel Truhlář.

Jan Strýček (uprostřed) při doběhu štafety v kategorii M18 pro zlatou medaili – vlevo Jiří Donda, vpravo Martin Kabát