Před či po 24 letech

Letošní soustředění ve Švédsku ve mě vyvolalo jednu historickou vzpomínku. Při kupování lístku na trajekt mezi Swinouscje a Ystadem jsem si všiml, že loď kterou pojedeme zpátky ze Švédska je stejnou lodí, kterou jsme se vraceli před více než 24 lety z prvního severského soustředění, které jsem kdy organizoval.
Celý příběh je o malinko starší a sahá do roku 1989, kdy VŠZ Brno (dnes MENDELU Brno) pořádalo na Vysočině denní závody, kterých se zúčastnil švédský oddíl IF Ärla. V následujících letech proběhla dvě soustředění ve Švédsku a i dvě soustředění Ärly v Česku. U všeho tenkráte stál a organizoval Jaroslav Dokoupil, který v té době byl předsedou VŠZ Brno a společně s ním jsem také v roce 1998 zorganizoval první severské soustředění pro VBM a ZBM na severu. Jeho tehdejší program si můžete prohlédnout zde a kdo tenkráte na sever vyrazil najdete v přihlášce a informacích o závodech, kterých jsme se zúčastnili zde.
Cesta zpět vedla stejně jako ta letošní přes trajekt UNITY line z Ystadu do Swinouscje a tenkráte nás vezla, dnešními slovy, nová loď MF Polonia, kterou stejně jako fotku ze závěrečné „párty“ na lodi naleznete níže.

1998 – MF Polonia – 14. července 1998 – zleva Libor Zřídkaveselý, Lenka Klimplová, David Kabáth, Petr Kabáth, Tomáš Kolbaba, Martin Michl (v zákrytu) a Jaroslav Brabec.
MF Polonia – spuštěna na vodu v roce 1995

A jak vypadá soustředění v podobných terénech po 24 letech se můžete podívat zde. Vzhledem k tomu, že jsme letos nevyrazili autobusem bylo nás výrazně méně, ale i tak se nás za celé soustředění potkalo necelých 30. Letošní seznam se všemi, kteří jsme se v průběhu 17 dnů na severu potkali a byli alespoň chvíli spolu je zde. na dalších fotkách můžete vidět jak vypadá disco bar z letošní plavby. Křesla jsou stále stejná, jen mají nový červený potah. Na poslední fotce můžete vidět Johnnyho Franssona, když se s námi potkal na jednom z letošních tréninků. A až někdy uvidíte starší verzi dresů Ärly a budou se vám zdát hodně podobné, tak vězte, že byly naší předlohou a od Johnnyho jsme měli jak jeho designové provedení, které však doznalo drobných úprav, tak i čísla originálních barev.
Možná se Ärla příští rok vypraví na společné soustředění k nám, ale kdo ví, jestli se my nedostaneme dříve opět do jejich krásných terénů.

1. srpna 2022 – Ärla (Hedmossen) – zleva Štěpán Rada, Martin Zřídkaveselý, Johnny Fransson, Vilém Bednařík, Adam Zřídkaveselý
2022 – MF Polonia – 7. srpna 2022 – zleva Libor Zřídkaveselý, Barbora Strýčková, Doubravka Procházková, Adam Zřídkaveselý, Martin Zřídkaveselý, Ondřej Brosch, Emma Bednaříková (v zákrytu), Barbora Stratilová, Tereza Kendrová, Eliška Karafiátová a Jakub Komenda.